Bewoners fleuren Chopinstraat op met bloemen en graffiti
Bewoners van de Chopinstraat hebben vorige maand hun straat weer mooier en veiliger gemaakt.
En hadden een gezellig straatfeestje. Dankzij de enthousiaste inzet en samenwerking van de bewoners. En met een beetje hulp van hun Brukskecheques.
Twee jaar geleden zetten de bewoners van de Chopinstraat hun straat letterlijk in het licht en in de bloemen. Van hun ingezamelde Brukskecheques kochten zij solarverlichting. Tijdens een gezellige middag bevestigden zij de lampjes, die zijn voorzien van een bewegingssensor, aan de gevels van de woningen. Tevens werden bloembakken aan en om de straatlantaarns bevestigd. En om het verkeer wat af te remmen werden kattenogen op straat geplaatst. “De straat fleurde ervan op. Maar nog veel belangrijker was dat mensen uit de straat elkaar leerden kennen. En er samen voor zorgden dat de straat mooier en veiliger werd”, zegt Mark Klaassen, kartrekker en een van de initiatiefnemers. “De extra winst was bovendien dat hieruit een Facebookgroep voor de straat is voortgekomen. Daar zetten buurtbewoners foto’s op, en via de messengergroep vragen ze elkaar nu om hulp bij boodschappen, vervoer naar de huisarts of om op te letten als ze met vakantie zijn.”
Actieve werkgroepjes
Met de nieuwe ronde Brukskecheques van dit jaar – 68 stuks maar liefst – zamelden de Chopinstraatbewoners weer een leuke bedrag in voor hun straat. “En dit keer hebben we echt met heel veel mensen samengewerkt. Heel fijn”, zegt Mark. “Er waren heel verschillende ideeën, en de meeste zijn ook uitgevoerd, door diverse werkgroepjes.” Zo zijn de bloembakken opnieuw gevuld. Alleen dit keer met kunstbloemen. Die zijn wat minder onderhoudsgevoelig en net zo fleurig. Waar nodig zijn kattenogen en solarlampjes vervangen. Verder kreeg een bord dat eerder al in de straat stond een opknapbeurt én een nieuw plekje in de straat – nu valt het beter op.
Graffiti
Klapstuk van de dag was echter de graffitiworkshop voor de oudere kinderen in de straat. Samen hebben zij een uniek werkstuk gemaakt, dat nu een van de gevels in de straat siert. “Hebben we keurig toestemming voor gevraagd én gekregen van Wonen Limburg.” De kleinere kinderen beschilderden vogelhuisjes, die ook allemaal een plekje in de straat hebben gekregen. Uiteraard mag zo’n inspannende en actieve dag best worden afgesloten met een barbecue en een feestavondje voor de straat. “Zo’n dertig bewoners deden eraan mee. Een man of acht organiseerde en regelde alle zaken”, vertelt Mark, die de boel coördineerde. Hij hoopt van ganser harte dat bij een volgende gelegenheid zich nog meer mensen uit de straat aansluiten. “Je hoeft de deur echt niet bij elkaar plat te lopen. Maar het is gewoon wél fijn als je elkaar kent.”