Eerste winterserie wandeling bij wandelsportvereniging “De Natuurvrienden”

Op zondag 19 oktober a.s. organiseert wandelsportvereniging “De Natuurvrienden” uit Merselo de eerste winterserie wandeling. U kunt kiezen uit 5 afstanden; 5, 10, 15, 20 en 30 km. De start en finish is vanuit café “Den Tommes” Grootdorp 40 te Merselo.

De starttijden zijn, 5 en 10 km van 08.00 tot 14.00 uur, 15 en 20 km van 08.00 tot 12.00 uur, 30 km van 08.00 tot 09.30 uur. Vanuit het startlokaal loopt de tocht via enkele buurtschappen van Merselo naar o.a. het natuurgebied De Kuulen in Vredepeel, waar U kunt genieten van de mooie herfstkleuren, vennen en heidevelden.

Wie Venray zegt, zegt schapen. Tenminste, wie de geschiedenis kent. Voor de komst van onze bossen (vanaf 1908) was de omgeving van Venray bespikkeld met schapen: rond 1900 graasden er meer dan 40.000 op de heide! Eeuwenlang waren ze heel belangrijk voor het leveren van mest, wol en vlees. Op de panelen die u op uw wandelingen tegenkomt aan de Kuulenweg bij Vredepeel, op Zwartwater en bij het Schieëperskruus en de ballonzuilbossen kunt u er alles over lezen. Na 1900 kwam er de klad in en rond 1960 waren herders en schapen bijna uitgestorven.

Een romantischer plaatje bestaat niet: een schaapskudde met herder op de weidse, paarse heide. Het is een beeld dat helemaal terug is. Sinds 2000 zet de gemeente Venray weer schapen in. Dit keer niet voor de productie van mest of wol maar om de hei gezond en het gras kort te houden. Het begon als proef op het Zwartwater en beviel zo goed dat sindsdien veel meer natuurterreinen begraasd worden. Ja, zelfs komt u tegenwoordig schapen in de stad tegen. Ze zorgen dat de wadi’s, (groene infiltratievoorzieningen voor regenwater, de ‘ kuilen ‘ in de berm) er netjes en fleurig bij liggen.

Heide dokters:

Schapen maken heide gezond. Als je een heideterrein aan zijn lot overlaat, groeit er na een tijd alleen nog een bijzonder hardnekkig soort oksel hoog gras: pijpestro. Van de prachtige paarse heide blijft dan geen spaan heel. Met de inzet van schapen wordt geprobeerd de pollen pijpestro uit te putten. Steeds als er nieuw gras uitgroeit mogen de schapen het opvreten. Op Zwartwater kun je het effect zien. Schop maar eens tegen zo’n bonkige pol. Alle kans dat de wortels loslaten. Zo krijgt de hei weer kans! Schapen blijken zeer effectieve grasmaaiers, beter dan onze mechanisatie. Machines raggen in een keer met veel lawaai het hele veld of berm kaal, inclusief bloemen en kruiden. Als de maaier weg is, schiet met name gras binnen de kortste keren weer hoog op en ziet alles er saai en ruig uit. Schapen ‘maaien’ eerst en vooral gras. Als je de kudde op tijd verder laat trekken, krijgen wilde bloemen kans om rustig verder te groeien, te bloeien en zaad te zetten. Een door schapen begraasd terrein oogt vriendelijk en vrolijk met kort gras en bloemen. Zoiets moois is vast duurder, zult u denken. Maar nee: begrazing door schapen is vaak goedkoper dan maaien met machines!

Wie een ouderwetse kudde schapen wil zien, heeft de meeste kans op of rond de volgende terreinen: Zwartwater (nabij Vredepeel), Vredehoeve (aan de Overloonseweg), Landschapspark (Overloonseweg), De wadi’s (Langs de nieuwe Overloonseweg), Keizersveld (Langs de A73), Landweert, St Antoniusveld (terrein rondom de Oostrumse beek), Baggerweg ( bij de drie bomen op de kop), Paardenkopweg (onder Ysselsteyn), Kempkesberg en Vliegveldbos(beide ten westen van de Midden Peelweg). Afhankelijk van hoeveel gras er is, staan de schapen er een dag of enkele dagen daarna leidt de herder met zijn honden de kudden naar het volgende terrein.

De wandelroutes komen geregeld door loof- en naaldbossen, leuke buurtschappen en mooie plekjes waar je als wandelaar volop kan genieten. Afhankelijk van de te lopen afstand loopt de tocht door o.a. het gebied Siberië, waar een boerderijrust is ingericht. Vanaf deze rustpost loopt de tocht richting De Duivenbos te Overloon. Onze tweede rustplaats is bij een woonhuis aan de rondweg in Overloon. Vanaf deze rustplaats voert de tocht naar de Helderse Duinen. Via verkeersluwe wegen en bospaden loopt de tocht naar de derde rustplaats de bekende Pipowagen. Hier komen alle afstanden bijeen, behalve de 5 km afstand, vanaf hier gaat de tocht terug naar de finish. De routes zij geschikt voor nordic walking wandelen. Het inschrijfbureau sluit om 17.00 uur.

Op alle rustplaatsen zijn koude en warme dranken, soep en belegde broodjes,tegen wandelvriendelijke prijzen te koop. Ook is er op alle rustplaatsen een toilet aanwezig. Wandelaars die lid zijn van een erkende wandelbond, ontvangen een korting (op vertoon van hun bondspasje) op het inschrijfgeld. We hopen U te mogen begroeten op zondag 19 oktober 2014 in Merselo. Voor inlichtingen bel 0478-588355 / 0478-586806.