De wijk

Brukske is een echte woonwijk, ten zuidoosten van het centrum van Venray, en telt ongeveer 2000 woningen. Het biedt een thuis aan een kleine 5000 mensen, en is multicultureel georiƫnteerd. Het is een jonge wijk met veel kinderen en jongeren.

Het grootste deel van onze wijk, werd in de jaren 70 gebouwd en is herkenbaar als een zogeheten bloemkoolwijk, met veel laagbouw en doodlopende straten. In de binnenring van de rondweg Brukske staan voornamelijk huurwoningen in de vorm van gezinswoningen, maar ook de drie appartementencomplexen. De buitenring bestaat voornamelijk uit koopwoningen.

Centraal is een complex met voorzieningen, zoals een binnenkort geheel nieuw winkelcomplex, een protestantschristelijke kerk en een moskee. Sinds 2015 is er ook een multifunctioneel centrum (MFC) met daarin o.a. een basisschool, kinderopvang, sportzaal en een door vrijwilligers gerund wijkcentrum.

Geschiedenis van het Brukske

Voordat de bouw van de woonwijk startte in de jaren 70, was het Brukske een vochtig gebied met een aantal verspreid staande boerderijen. In oude geschriften werd het benoemd als gebied waar schapenteelt bedreven werd. Dat het Brukske al heel lang bewoond is, blijkt wel uit opgravingen. Er zijn resten van nederzettingen gevonden  die uit de 5de eeuw stammen en graven uit de Romeinse tijd.

Laat in de wederopbouw, kreeg de industrialisatie en dus ook de werkgelegenheid in Venray een flinke impuls, vooral door de vestiging van het Amerikaanse bedrijf Rank Xerox, met op het hoogtepunt enkele duizenden werknemers. Om woonruimte te kunnen bieden werd de wijk Brukske gebouwd volgens de toen geldende stedenbouwkundige inzichten. De wijk was bedoeld als groene veilige wijk met grote erven en beschermende lussen in de straten. Dit is vooral terug te zien in Brukske 1. Tegen de tijd dat Brukske 2 gebouwd werd, moesten er meer woningen komen op de toegewezen oppervlakte. Dat gedeelte van de wijk is dan ook duidelijk veel compacter.