Wereldkeuken van dichtbij

Het multiculturele karakter van de Venrayse wijk Brukske vervat in een kookboek met recepten van wijkbewoners. Vanaf 13 december is het te koop voor € 3,95: Wereldkeuken van dichtbij – favoriete gerechten van inwoners van Brukske.

Geen dag gaat voorbij zonder dat de vraag wordt gesteld: wat eten we vandaag? De maaltijd die na antwoord op die vraag wordt bereid en opgediend, is tevens datgene wat het gezin, de familie of de genode gasten samen aan tafel brengt. Liefst met zo veel mogelijk variatie, in onze dagelijkse maaltijd. In de bereiding daarvan zien we steeds meer invloeden uit andere delen van de wereld. In onze multiculturele samenleving ziet de maaltijd er echter achter de ene voordeur sowieso heel anders uit dan achter de andere. Nieuwsgierig naar de dagelijkse maaltijd van mensen die afkomstig zijn van andere delen in de wereld, klopten auteur en fotografen aan bij een aantal inwoners van de Venrayse wijk Brukske. Zij gunden hen een kijkje in hun keuken. Want, zo zeggen de koks, en brengen dat ook in de praktijk: als er iets is dat mensen verbindt, dan is dat eten. Samen koken. Samen eten. Daarom deelden zij graag de recepten van hun favoriete maaltijden, van hun dagelijkse kost. En nodigen iedereen via die weg toch ook een beetje bij hen aan tafel.

Dagelijkse kost
Wereldkeuken van dichtbij is een mooi kookboek, in totaal 80 pagina’s met een harde kaft, met 24 recepten en mooie foto’s. Geen ingewikkelde recepten, maar gewoon dagelijkse kost voor inwoners van de wijk. Van Brukskebewoners die daarnaast met elkaar gemeen hebben dat ze afkomstig zijn uit alle delen van de wereld. In dit kookboek geven ze een inkijkje in hun eigen keuken. Verder vertellen zij kort over hun gerecht of de keuken en culinaire gewoontes in het land van herkomst. Ze laten ook enkele bijzondere bereidingstechnieken zien. Het levert een heerlijke mix van gerechten op. Gerechten waar de makers ervan terecht trots op zijn. Gerechten die u uitnodigen voor het maken van een culinaire wereldreis, maar dan gewoon thuis.

Foto-expositie
De foto’s in het kookboek zijn gemaakt door zes Venrayse amateurfotografen uit Veltum. Zij brachten tijdens het koken de ingrediënten, de bereidingstechnieken, de gerechten en de koks in beeld. Een aantal mooie foto’s is tot half februari te zien in een tentoonstelling in het Wijkcentrum Brukske. Ga vooral even kijken! De expositie is gratis te bezoeken.

Waar te koop
Het kookboek Wereldkeuken van dichtbijfavoriete gerechten van inwoners van Brukske kost € 3,95 en is verkrijgbaar bij het Wijkcentrum Brukske, Jumbo Brukske en Veltum, Andalucia Brukske, Roojboek, Jan Linders Venray, slagerij Verkoeijen Leunen en VVV Venray.

Volg ook de berichten op Facebook en Twitter #wereldkeukenvandichtbij #kookboekbrukske

 

De uitgave is mogelijk gemaakt door gemeente Venray en Wonen Limburg.